Glavna arrow Vijesti arrow Zanimljivosti arrow Zima, zima e pa sta....
Zima, zima e pa sta...
Petak, 2. Decembar 2005. 10:34 (Čitano 3019 puta)
Zima, zima e pa sta...Pljuštali su rekordi, sve jedan crnji od drugoga. Tako se jutarnja prometna 'špica', sa respektabilnih 350 km, učas pretvorila u večernju ‘anakondu' ‘zakovanih' motoriziranih očajnika, dugu rekordnih 802 km! Sve je počelo kao u bajci: tih vjetar, krupne pahulje suhoga, ne odveć jaka, zdrava studen, ona od koje ‘crkavaju' bakterije... Već sam se premišljao da, stari kenjac, skinem sanke s tavana.
Vraga!

Kijamet koji je te noći i kasnije, tokom cijelog vikenda, zadesilo Nizozemsku prouzročio je haos. Ono što je počelo kao nježna uvertira za djeci omiljenu simfoniju o Svetom Nikoli pretvorilo se u orgijanje mamurne maćehe Prirode.
Vjetar je postepeno prerastao u buru, a snijeg, nošen olujnim vjetrom, počeo da paralizira promet u cijeloj Nizozemskoj.


Pljuštali su rekordi, sve jedan crnji od drugoga. Tako se jutarnja prometna špica', sa respektabilnih 350 km, učas pretvorila u večernju ‘anakondu' ‘zakovanih' motoriziranih očajnika, dugu rekordnih 802 km! Ni to nije bilo najgore. Naime, pored nebrojenih ptičjih, pale su i dvije ljudske žrtve: jednog nesretnika je usmrtio grad veličine jajeta, a drugi se - crnog li humora! - utopio dok je, na zaleđenom mostu, pokušavao pomoći kolegi - vozaču prevrnutog kamiona, pa se okliznuo i pao u nabujalu rijeku.Pa sad recite da se solidarnost isplati!;
Ekipe "Pomoći na cesti" cijele su noć dijelile deke i tople napitke ... Ma kakav čaj! U takvim zgodama ja uza se uvijek držim barem ‘štamplić' vruće rakijice. "Tko se boji zime još, tri za groš, tri za groš"?!Zakrčen i željeznički promet. Na najvažnijem čvorištu, kod Urecht-a, zbog skliskih tračnica, došlo do silovitog sudara dva teretnjaka. No, i bez sudara, zbog snijega i srušenih stabala, ni drugdje u Nizozemskoj nije bilo bolje. Tako su mnogi neplanirano završili u hotelima.
(Imalo je i to dobrih strana.


Ah, ta iznenadna ponoćna sastančenja sa slučajnim "supatnicama"! A mnogima je to bila i jedinstvena šansa da zavire u unutrašnjost, katkad i luksuznih, hotelskih soba.)Ipak, peh svih pehova desio u provinciji Zeeland. Tamo, naime pruga i auto-cesta jednim dijelom ‘teku' usporedo. Pa su se prvo, na sklisku putu, sudarila dva šlepera. Promet, naravski, ‘na mjestu mrtav'. Nedugo zatim, skoro na istim mjestu, kraj pruge, vjetar oborio dalekovod, pa su i lokomotive kolabirale. A one, koji su, u očaju, htjeli van, da malo protegnu noge, dočekao je, nešto kasnije, grad. Isti onaj, smrtonosni, s početka naše priče.A možda čak i tu - pokvareni i zluradi kakvi jesmo! - barem za one koji su ostali u vozilima, ima nečeg dobrog. Naime, već vidim putnike i jednih (auta) i drugog prometala (vlak) kako se, sa bliske distance tračnica i auto-puta, zlurado smješkaju jedni drugima: ‘Vidi onije' budala! Tko ih je tjerao vani - po ovom kijametu?'A palo je, ponegdje, - možete zamisliti! - i ‘čitavih' 20 centimetara snijega!Pročitajte još:
Komentari (4):

toshiba ko ludo:


Editovao: toshiba ko ludo, 2011-12-16 06:15

Kevser vrelo:
Nista Japanac, samo ti, nista se ne ustrucavaj ..... ja cu citati svako drugu..
toshiba ko ludo:
izbrisano-II

Editovao: toshiba ko ludo, 2011-12-16 06:07

Kevser vrelo:
.

Editovao: Kevser vrelo, 2012-05-11 08:03


Dodajte svoj komentar
< Prošli   Sljedeći >
Najbolje.ba - pronađite najbolje usluge u gradu

Najnovije

Multimedia

Marketing

BiH vs Slovacka
BiH vs Slovacka

Statistika

Trenutno 56 gostiju na sajtu
Posjeta: 131.478.226
Članova: 128.164