Glavna arrow Vijesti arrow Zanimljivosti arrow Otok na nogama znak ...
Otok na nogama znak je za uzbunu
Petak, 2. Januar 2009. 00:30 (Čitano 4375 puta)
Otok na nogama znak je za uzbunuPovišeni krvni pritisak u trudnoći jedna je od najopasnijih bolesti za majku i plod. Javlja se u tri oblika: preeklampsija, eklampsija i "help" sindrom (kada pomoći, nažalost, gotovo da i nema).

Trudnoćom izazvan povišeni krvni pritisak nastaje obično poslije 20. sedmice. U početku povećanje krvnog pritiska može biti neznatno, obično oko 140/90 mmHg, ali dovoljno da se u pojedinim slučajevima izazove stanje preeklampsije i eklampsije, dvije za život opasne komplikacije u trudnoći.

Ko je ugrožen

Ove bolesti povišenog krvnog pritiska poznate su odavno, ali do danas, uprkos najsavremenijim istraživanjima, nisu otkriveni svi faktori u lancu nastanka trudničke hipertenzije i njenih posljedica.

Ipak, uočeno je da veće šanse za pojavu hipertenzije imaju gojazne trudnice i one kojima je to prva trudnoća, trudnice čije majke su imale sličan problem, trudnice sa višeplodnom trudnoćom, trudnice sa povišenom količinom plodove vode.

Ugrožene su i trudnice oboljele od šećerne bolesti, od hronične insuficijencije bubrega, od hipertenzije, trudnice koje žive u lošim higijenskim i socijalnim uslovima, koje rade težak i stresan posao, hrane se nekvalitetno i malo se kreću.

Proljeće i jesen su godišnja doba u kojima se kod trudnica češće javlja povišen pritisak. Posljedice ove bolesti mogu biti prijevremeni porod ili plod koji zaostaje u razvoju.

Smatra se da je stanje trudnice sa povišenim pritiskom još opasnije kada se laboratorijskim analizama otkriju bjelančevine u mokraći (preeklampsija). Ovo stanje prepoznaje se i po otocima na licu, rukama i nogama.

Ako preeklampsija postane teška i potraje, može nastati eklampsija, odnosno konvulzija sa gubitkom svijesti, koje podsjećaju na epileptični napad, čak i prestanak disanja. Eklampsiju najavljuje glavobolja, mrlje u vidnom polju, bljesak ili svjetlucanje pred očima.

Kod preeklampsije otoci se ne smiju liječiti diureticima, jer bi ti lijekovi mogli isprazniti već poluprazne krvne sudove, a dijete će zbog toga dobijati još manje hranjivih sastojaka i kiseonika.

Teška komplikacija preeklampsije je i „hellp" sindrom koji se ispoljava povećanim enzimima jetre, sniženim trombocitima, stvaranjem ugrušaka u malim krvnim sudovima i hemolizom.

Ne postoji, nažalost, nijedan dovoljno pouzdan test na osnovu kojeg bi se unaprijed mogla predvidjeti preeklampsija. Otoci nisu uvijek znak hipertenzije i njen nagovještaj. Pojava edema na nogama, recimo, može biti i posljedica pritiska ploda na venski sistem, a moguće su preeklampsije i bez hipertenzije.

Medicinski tretman

Kod blage preeklampsije medicinski tretman se sastoji u mirovanju, praćenju krvnog pritiska, tjelesne težine i prisustva bjelančevina u urinu. Ukoliko se „donji" pritisak ne poveća iznad 100 mmHg i nema drugih simptoma, sa trudnoćom se može nastaviti dok dijete ne bude dovoljno zrelo za porođaj.

Visok skok pritiska liječi se antihipertenzivnim lijekovima, a eklampsija magnezijum sulfatom i benzodiazepinom. Ako lijekovi ne pomognu, najbolja terapija je porođaj ili prekid trudnoće, a sve promjene na krvnim sudovima iščezavaju za nekoliko nedjelja. Nadzor je potreban još dva do četiri dana poslije porođaja, jer eklampsija i tada može nastati.

Savjeti trudnicama

Ma koliko se ginekolozi trudili da kontroliraju ovo oboljenje, isto toliko je važna i nezamjenjiva uloga trudnice u saniranju hipertenzije. Zato se, osim redovne kontrole kod ginekologa, trudnicama preporučuje da ne jedu presoljenu hranu, da izbjegavaju svinjsko meso i suhomesnate proizvode, da upražnjavaju umjerenu fizičku aktivnost, kao i redovan unos vitamina i minerala, naročito vitamina E i C, te kalcija, magnezija. Omega 3 masne kiseline obavezne su u ishrani trudnice, a korisne su i male doze aspirina.

Komentari (2):

Buljubašić:
Zdravo svima,

ja sam Fadila.
Čim sam pročitala ovaj članak morala sam da se javim.
Početkom ovog mjeseca izgubila sam bebu.Rođena je živa i nakon samo 2 dana je umrla.To je nešto najgore što mi se desilo u životu i neželim kroz to više proći.Bila mi je prva trudnoća.Kod mene je sve počelo s bolovima u prijedjelu želudca.Mjesec dana sam provela u bolnici ali je beba već bila patila pa su me nakon mjesec dana porodili na carski.
Ovim putem molim svakog ko išta bolje zna o tome da mi se javi.Sada imam još veću želju za djetetom ali neznam kako se ponovo usuditi kroz sve to proći.

Lijepi pozdravi.

Kevser vrelo:
I na segi.

Mozda bi ti se neko i javio..


Dodajte svoj komentar
< Prošli   Sljedeći >
Najbolje.ba - pronađite najbolje usluge u gradu

Najnovije

Multimedia

Marketing

BiH vs Slovacka
BiH vs Slovacka

Statistika

Trenutno 44 gosta na sajtu
Posjeta: 131.630.065
Članova: 128.164