Glavna arrow Vijesti arrow Zanimljivosti arrow Na Mujine lopovluke ...
Na Mujine lopovluke Mevlija bi zažmirila
Petak, 2. Januar 2009. 18:06 (Čitano 1401 puta)
Na Mujine lopovluke Mevlija bi zažmirilaMujo (85) i Mevlija (84) Hrustić iz Avdibašića, sela kod Tuzle, imaju vjerovatno najduži bračni staž u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Zlatni pir proslavili su prije deceniju i po, a za 66 godina bračnog života, kažu, svašta su proživljavali.

Odrastali zajedno

Izrodili su i odgojili desetero djece, zapamtili više od 50 unučadi i praunučadi, preživjeli dva rata, nekoliko državnih uređenja, smrt najstarijeg sina i pogibiju jednog unuka, imali i veselja, tuge i bolesti, ali to im nije smetalo da žive u slozi.

Priča ovih ljudi, na kojima je težak seljački život ostavio traga, pa se danas mogu kretati samo uz pomoć drugih, počinje u proljeće 1942. godine, i to baš u Avdibašićima. Mevlija, tada Džambić, često je dolazila u selo djedu i neni, gdje se igrala i odrastala s godinu starijim Mujom Hrustićem.

Kazala nam je da se htjela udati za momka iz Dobrnje kod Mramora, odakle je rodom, ali joj je otac rekao da se uda za Muju zato što je dobar i iz časne porodice. Nije, kaže, imala dovoljno godina za udaju, ali joj ih je efendija "pozajmio" da se može vjenčati.

- Ja tada Muju nisam voljela - šapće Mevlija i zatim glasnije dodaje da se vremenom sve preokrenulo i da ga je jako zavoljela.

Poljubac u obraz

Priznaje da je ponekad znala zažmiriti zbog Mujinih lopovluka, ali da sve bude i prođe i zaboravi se. Ko je vodio glavnu riječ u kući, ni jedno ni drugo ne žele reći. Kažu, radilo se dan-noć i nije se mnogo gledalo ko je glavni, ali se znalo ko je glava kuće.

Mevlija nije oklijevala da pred fotoobjektivom, nakon što je u obraz poljubila supruga, okrene i svoj obraz kako bi i sama dobila poljubac.

- Čudom se čudim kako ovi mladi danas žive. Ožene se, a za 24 sata kao da ništa nije bilo. Pitam se kakva je to ljubav. Ne poštuju se, tuku se, razvode, djecu čine sirotom. Niko nikoga ne poštuje, niko nikome neće malo da popusti, da progleda kroz prste. Treba znati živjeti u braku. Doduše, za to ne treba učiti fakultet, ali treba imati odgoj, a Boga mi i ljubav - poručuje Mujo.

Kuća bez svađe i galame

Mujo kaže da im je Allah, dž. š. dao nafaku i da ni u čemu nisu oskudijevali. Svi su se uzajamno poštovali i u njihovoj kući nikada nije bilo svađe ni galame, pa ni kada se odselio od majke i braće i napravio vlastitu kuću.

Komentari (4):

:

:

:

:


Dodajte svoj komentar
< Prošli   Sljedeći >
Najbolje.ba - pronađite najbolje usluge u gradu

Najnovije

Multimedia

Marketing

BiH vs Slovacka
BiH vs Slovacka

Statistika

Trenutno 48 gostiju na sajtu
Posjeta: 131.498.626
Članova: 128.164