Glavna arrow Vijesti arrow Politika arrow Yildiz o politici Tu...
Yildiz o politici Turske prema BiH: Podržavamo jačanje države
Utorak, 19. Juni 2012. 17:43 (Čitano 1873 puta)
Yildiz o politici Turske prema BiH: Podržavamo jačanje državeU Sarajevu je organizirana tribina na temu "Osnovne smjernice Turske politike prema Bosni i Hercegovini"

Osnovne smjernice Turske politike prema Bosni i Hercegovini bile su tema današnje tribine koju je organiziralo Vijeće  kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI)  a gost predavač bio je ambasador  Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz.

- Kada govorimo o osnovnim smjernicama naše politike prema BiH prije svega treba naglasiti podršku u jačanju  države BiH, zauzimanje mjesta kakvo BiH zaslužuje u međunarodnim  organizacijama i naravno očuvanje mira i blagostanja u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma sve dok neko bolje rješenje ne bude prihvaćeno - rekao je Yildiz.

Istakao je da se smjernice koje Turska nastoji da prezentira mogu bazirati i na bilateralnim odnosima, ali i na nivou Vijeća za implementaciju mira u kojem je Turska članica.

Na pitanje kakva je ekonomska saradnja između BiH i Turske ambasador Yildiz je rekao kako nažalost nije na očekivanom nivou, prije svega zbog poteškoća koje proizilaze iz mehanizama odlučivanja, sporosti tih mehanizama, a i zbog administrativnih smetnji.

- Ono što stvara najveću poteškoću odnosi se na Federaciju BiH ili entitet, zbog različitih pravilnika i zakona, jer postoje zakoni koji su različiti u kantonima, kada je u pitanju zakon o stranim ulaganjima - pojasnio je  turski ambasador.

Tribina je posvećena, kako je rekao prof.dr. Nedžad Mulabegović, predsjednik VKBI-a, jednoj od zemalja "za koju smatramo da ima, a iskazala je i veći interes ne samo u smislu formalnog, vanjskopolitičkog profila nego i u smislu poticanja ekonomske, kulturne i svake druge saradnje.


Komentari (4):

toshiba ko ludo:


Editovao: toshiba ko ludo, 2011-12-16 06:15

Kevser vrelo:
Nista Japanac, samo ti, nista se ne ustrucavaj ..... ja cu citati svako drugu..
toshiba ko ludo:
izbrisano-II

Editovao: toshiba ko ludo, 2011-12-16 06:07

Kevser vrelo:
.

Editovao: Kevser vrelo, 2012-05-11 08:03


Dodajte svoj komentar
< Prošli   Sljedeći >
Najbolje.ba - pronađite najbolje usluge u gradu

Najnovije

Multimedia

Marketing

BiH vs Slovacka
BiH vs Slovacka

Statistika

Trenutno 54 gosta na sajtu
Posjeta: 130.023.856
Članova: 128.163